COMPANY NEWS
CIRCULATIA APEI IN SUBTERAN
Doua forte stau la baza miscarii apei subterane, forta gravitationala, apa deplasandu-se din zone inalte spre zone jose si presiunea, in acest caz, apa, migrand din zonele cu presiune ridicata catre zone cu presiune joasa. Apa are potentialul de a circula prin diferite tipuri de roci: roci sedimentare poroase, roci neconsolidate, roci vulcanice proroase, roci fisurate.
In materialele neconsolidate, particulele, nu sunt legate unele de altele, nu sunt asemenea unui bloc solid, de exemplu nisipul e un material neconsolidat iar nisipul cimentat ce poarta numele de gresie e un material consolidate. Apa subterana circula printre aceste spatii dintre particule, nisipurile si pietrisurile sunt acvifere des intalnite, cu cat spatiul dintre particule este mai mare cu atat permeabilitatea este mai mare.
Roci carbonatice, cum ar fi calcarul, sunt fragile si au tendinta de a se fisura, permitand apei sa circule prin aceste spatii. Deoarece apa dizolva rocile carbonatice, odata patrunsa in aceste fisuri, va provoca deschiderea fisurilor. Acestea vor deveni tot mai mari, permitand trecerea unei cantitati din ce in ce mai mare de apa. Calcarele cu portiuni mari dizolvate poarta denumirea de carst. Calcarul se formeaza in medii marine din scheletele micilor organisme si din cochilii fosilizate ce cad pe funul marilor si oceanelor.
Rocile vulcanice cum ar fi bazaltul de exemplu sunt rezultatul activitatii vulcanice. Daca racirea lor sa produs rapid, in structura apar fisuri permitand circulatia unei cantitati de apa insemnate.
Rocile metaformice si rocile cristaline cum ar fi granitul, cuartitul, și ardezia sunt practic impermabile la circulatia apei. Cu toate acestea, fisuri ce apar in aceste roci, permit circulatia apei prin ele. Cantitatea de apa ce se deplaseaza prin aceste roci fisurate depinde de frecventa fisurilor si de cat de mult comunica unele cu aletele.
Permeabilitatea este o masura a cantitatii de apa drenata prin mediul strabatut, permeabilitatea influentand cantitatea de apa ce poate fi extrasa din foraj, toate aceste medii prezentate mai sus, au o permeabilitate ridicata sau mai redusa, in functie de golurile din mediul traversat