COMPANY NEWS
FORAJELE SI PANZA FREATICA
Pe Terra avem urmatoarea repartizare a apei: 96.5% se afla in oceane si mari, 1.7% in ghetari si zapada permanenta 1.7% apa subterana si 1% in umiditatea solului, lacuri, rauri si atmosfera. In statele dezvoltate cum ar fi SUA peste 50% din populatie, foloseste apa subterana pentru consum.
Intai de toate sa definim doi termeni pentru a intelege mai bine ce insemana un foraj de apa.
- Acvifer freatic (panza freatica)- stratul de apa cel mai apropiat de suprafata solului
- Acvifer de adancime- toate stratele de adancime poros permeabile circulate de apa
Acvifer freatic (panza freatica) – exista doua mari probleme cu acest strat de apa:
1- Riscul de contaminare ridicat.
Surse potentiale de contaminare:
a)- Closete rudimentare si haznale.
Este cunoscut faptul ca peste 4,5 milioane de locuite din Romania au grupul sanitar in curte. Aceste sisteme septice folosite pentru stocarea apelor uzate si a materiilor fecale, pot scurge bacterii, virusi produse cimice de uz casnic si alte substante asemanatoare in panza freatica.
b)- Substante chimice si saruri utilizate iarna pentru dezapezirea drumurilor ca agent antiderapant.
Utilizarea pe scara larga a substantelor chimice in agricultura sau pe gazonul din jurul casei pentru distrugerea insectelor, buruienilor sau fertilizarea solului conduc la pierderea calitatii panzei freatice. Atunci cand ploua aceste substante se infiltreaza in sol si apoi sunt transportate in panza freatica. De asemenea dupa trecerea iernii sarea aruncata pe carosabil se topeste si este absorbita de terenul natural si trasportata in panza freatica.
Nitratii infiltrati in panza freatica pot proveni din mai multe surse: substantele folosite in agricultura, ape reziduale eliminate necorespunzator, sucurgeri din sisteme septice, deseuri industriale, deseuri din prelucrarea produselor alimentare, toate fiind transportate de ploi in panza freatica.
c)- Poluari accidentale
Exsita foarte multe rezervoare atat subterane cat si supraterane ce contin, combustibili lichizi, uleiuri substante chimice, int timp aceste rezervoare cordeaza si apar fisuri, cele mai problematice fiind cele subterane unde fisurile se detecteaza mai greu. Alte poluari accidentale mai apar datorita depozitelor de deseuri a carui strat inferior de protectie pentru prevenirea contaminarii a fost deteriorat
Consumul apei contaminate are efecte negative asupra organismului uman, datorita sistemelor septice necorespunzatoare apar cazuri de hepatita si deranjamente la stomac, nitritii afecteza in special mamele insarcinate, bebelusii sub 6 luni, adultii cu un nivel scazut de acid gastric si adultii cu un deficit de enzima de reducere a methemoglobinei.
2- Reducerea excesiva a cantitatii de apa pana la secare.
Acest fenomen apare in timpul verii datorita temperaturilor ridicate si a lipsei ploilor o perioada indelungata de timp, toate fantanile sunt construite pentru a extrage apa din panza freatica, din acest motiv auzim la televizor stiri de genul: “Efectele secetei încă se resimt. Fântânile care au secat astă vară nu au nici acum apă” stire din data 17.11.15 de remarcat faptul ca nici la mijlocul lunii noiembrie acel strat nu era circulat de apa. Daca fantanile colecteaza primul strat de apa, forajele nu colecteaza primul strat de apa ci stratele acvifere.